[X]   

Във връзка с деня на благотворителността (19 октомври) екипа на Портмонето реши да се включи в инициативата за благотворителност. Затова обявяваме ден за безплатни консултации. Датата е 18 октомври 2013 година (петък). Консултациите ще се извършват с предварително записване. За повече информация и записване можете да се свържете с нас чрез "Контакти" в страницата на Портмонето.

Forex

Опознайте централните банки

Един от факторите, които със сигурност оказват влияние върху движението на валутните пазари са лихвените проценти. Те дават причина на международните инвеститори да прехвърлят пари от една държава в друга, в търсене на най-високата и най-безопасна доходност. От години, растящият спред на лихвените проценти между различните страни е обект на фокус на професионалните инвеститори. Но това, което индивидуални търговци знаят най-малко е, че абсолютната стойност на лихвените проценти не е това, което е важно – това, което наистина има значение, са очакванията в каква посока основният лихвен процент ще поеме в бъдеще.

Популярните валути и техните централни банки

Да сте запознати с това, което кара централните банки да променят лихвените проценти ще ви даде предимство, когато става въпрос за предсказване на следващия ви ход, както и бъдещата посока на дадена валутна двойка. В тази статия, ще разгледаме кратката структурата и основната цел на всяка една от основните централни банки и ще ви дадем представа за най-големите играчи измежду тези банки. Също така ще ви обясним, как да съчетаете относителната парична политика на всяка централна банка, за да се предскаже накъде лихвеният спред между валутните двойки е поел.

 

Примери

Вземете движението на валутната двойка NZD / JPY между 2002 г. и 2005 г., например. През това време, централната банка на Нова Зеландия повиши лихвените проценти от 4,75% до 7,25%. Япония, от друга страна, запази лихвените проценти, при 0%, което означава, че лихвеният спред между новозеландския долар и японската йена нарасна  с 250 базисни пункта. Това допринесе за покачването на NZD / JPY с 58% по време на същия период.

 

Фигура 1

 

От друга страна се вижда, че през цялата 2005 г., британската лира пада с повече от 8% спрямо американския долар. Въпреки, че Обединеното кралство имаше по-високи лихвени проценти от Съединените щати през тези 12 месеца, британската лира претърпя спад в спреда на лихвения процент от 250 базисни точки, а премията в полза на паунда бе от едва 25 базисни пункта. Това потвърждава, че най-важна е бъдещата посока на лихвените проценти, а не в коя държава има по-висока лихва.

 

Фигура 2

 

Осемте големи централни банки

Федералния резерв (Фед)

Структура - Федералният резерв е може би най-влиятелната централна банка в света. С американския долар на своя страна, който присъства в приблизително 90% от всички валутни сделки, влиянието на Фед има дълбок ефект върху оценката на много валути. Групата в рамките на Фед, която взима решения относно лихвените проценти е Федералния комитет за отворен пазар (FOMC), който се състои от седем от управителите на Борда на Федералния резерв  плюс петима президенти от 12-те резервни областни банки.

Мандат - дългосрочна ценова стабилност и устойчив растеж.

Честота на срещите - Осем пъти годишно.

Европейската централна банка (ЕЦБ)

Структура - Европейската централна банка е създадена през 1999 година. Управителният съвет на ЕЦБ е група, която взима решения относно промените в паричната политика. Съветът се състои от шестима членове на Изпълнителния съвет на ЕЦБ, заедно с управителите на всички национални централни банки от 12-те страни от еврозоната. Като централна банка, ЕЦБ не обича изненади. Затова, винаги, когато има планове за промяна на лихвените проценти,  дава на пазара достатъчно предизвестие, като предупреждение за предстоящо движение чрез коментари в пресата.

Мандат - Ценова стабилност и устойчив растеж. Въпреки това, за разлика от ФЕД, ЕЦБ се стреми да поддържа годишен ръст на потребителските цени под 2%. Като експортно зависима икономика, ЕЦБ също има интерес от предотвратяване на излишната сила в нейната валута, тъй като това представлява риск за експортния пазар.

Честота на срещите - Един път на две седмици, но политическите решения обикновено се взимат само по време на срещи, където има придружаваща пресконференция и те се случват 11 пъти в годината.

Банката на Англия (BOE)

Структура - Комисията за парична политика на Банката на Англия е девет членна комисия, състояща се от един управител, двама заместник-управители, двама изпълнителни директори и четирима външни експерти. BOE, под ръководството на Мервин Кинг, често е смятана за една от най-ефективните централните банки.

 

Мандат - Да поддържа парична и финансова стабилност. Паричната политика на BOE е цените да се поддържат стабилни и да се запази доверието във валутата. За да постигне това, централната банка се стреми да подържа целева инфлация от 2%. Ако цените нарушат това ниво, централната банка ще се опита да обуздае инфлацията, докато, ако нивото пробие под 2%, това ще накара централната банка да предприеме мерки, за да стимулира инфлацията.

Честота на срещите - Веднъж месечно.

Японската централна банка (BOJ)

Структура - Комисията по монетарна политика на Банката на Япония се състои от управителя на BOJ, двама заместник-управители и шест други членове. Тъй като Япония е силно зависима от износа, BOJ има още по-голям интерес от ЕЦБ да прави опити за предотвратяване на прекалено силна валута. Тази централна банка е известна, с това че интервенира на отворения пазар, за да отслаби изкуствено валутата си, като я продава срещу щатски долар и евро. BOJ е също изключително изявена, когато се чувства загрижена за повишената волатилност на валутата и нейната здравина.

Мандат - Да поддържа стабилността на цените и да осигури стабилност на финансовата система, като инфлацията е стриктно следена.

Честота на срещите - веднъж или два пъти месечно.

Швейцарската национална банка (SNB)

Структура - Швейцарската национална банка има комисия от трима души, която взима решенията за лихвените проценти. За разлика от повечето други централни банки, SNB определя лихвения процент на база, а не специфичен целеви процент. Подобно на Япония и еврозоната, Швейцария също е много зависима от износа, което означава, че SNB също няма интерес да поддържа силна национална валута. Следователно, общата й склонност е да бъде по-консервативна и поддържаща по-ниски лихвени нива.

Мандат - Да се осигури стабилност на цените, като взима предвид икономическата ситуация.

Честота на срещите - На тримесечна база.

Банката на Канада (BoC)

Структура - Решенията, свързани с паричната политика в рамките на Централната банка на Канада се взимат с консенсно гласуване от Управителния съвет, който се състои от Управителя на Централната банка, старши заместник-управител и четирима заместник управители. 

 

Мандат - Поддържането на целостта и стойността на валутата. Централната банка има целева инфлация от 1-3% годишно и извършва много добре тази дейност по запазването й в тези рамки от 1998 г. насам.

Честота на срещите - Осем пъти годишно.

Резервната банка на Австралия (RBA)

Структура - Комисията по монетарна политика на Резервната банка на Австралия се състои от управител на централната банка, заместник-управител, секретар на хазната и шест независими членове, назначени от правителството.

Мандат -  Да се гарантира стабилността на валутата, поддържане на пълна заетост , икономически просперитет и благосъстояние на хората от Австралия. Целевата инфлация на Централната банка е от 2-3% годишно.

Честота на среща - Единадесет пъти годишно, обикновено са на първия вторник на всеки месец (с изключение на януари).

Резервната банка на Нова Зеландия (RBNZ)

Структура - За разлика от други централни банки, вземането на решения относно паричната политика е задача с Управителя на Централната банка.

Мандат - Да се поддържа стабилността на цените и да се избегне нестабилността в продукцията, лихвените проценти и валутните курсове. За RBNZ целевата инфлация е от 1.5% годишно. Управителя е фокусиран усилено върху тази цел, защото невъзможността да я изпълни, може да доведе до неговото уволнение като управител на RBNZ.

Честота на среща - Осем пъти годишно.

 

Практика

Сега, когато знаете малко повече за структурата, мандата и силните играчи зад всяка една от основните централни банки, сте на правия път да бъдете в състояние по-добре да предскажете движенията, които тези централни банки могат да направят. За много от тях, инфлацията е от ключово значение. Ако инфлацията (която обикновено се измерва чрез индекса на потребителските цени) е над целта на централната банка, вече сте наясно, че ще има пристрастия към по-строга парична политика. По същата логика, ако инфлацията е далеч под целта, централната банка ще се стреми да разхлаби паричната политика. Съчетаването на относителната парична политика на две централни банки е солиден начин да се предскаже накъде валутната двойка може да поеме. Ако една централна банка повишава лихвените проценти, докато друга се придържа към статуквото, валутната двойка се очаква да се движи по посока на лихвения спред (с изключение на всякакви непредвидени обстоятелства).

Перфектен пример е EUR / GBP през 2006 г. Еврото излиза от традиционния диапазон на търговия, за да повиши стойността си срещу британския паунд. С потребителски цени над целевите 2% от Европейската централна банка, ЕЦБ ясно търсеше да повиши лихвите още няколко пъти. Банката на Англия, от друга страна, имаше инфлацията по-малка от собствената си граница и икономика й просто започна да показва признаци на възстановяване, предотвратявайки   промените на лихвените проценти (в действителност, през първите три месеца на 2006 г., BOE е предпочиташе намаляване на лихвените проценти, отколкото тяхното повишаване). Това доведе до бързо нарастване от 200-пипса в EUR / GBP, което е доста голямо движение  за една валутна двойка.

 
 

ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН

Ако искате да получавате бюлетина на електронната си поща можете да се регистрирате тук.

E-mail

Виж всички

СЪОБЩЕНИЕ

Цени за консултации и обучение

Обучение "7 стъпки към финансовия успех." Още тук ...

Консултация 50 лева Още тук ...

Калкулатори

Колко ще ви струва образованието
Калкулатор за изчисляване на "Спешен фонд"
Ускорено (по-бързо) плащане на дългове

Какво трябва да знаем?

7 често срещани парични капани
Дойде ли момента за рефинансиране на кредита?
Ревизия на бюджета

ОТ ФОРУМА

Re: Игри за деца свързани с пари с цел обучение

19.12.2014 г. | автор: rumen

Re: how to add a video from youtube

12.05.2014 г. | автор: rumen

Как се движат израелско - палестинските разговори? Ето така!

14.04.2014 г. | автор: rumen

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

CEX.io

 

FACEBOOK

ПАРТНЬОРИ

Универсална консултантска компания ООД

Финансови консултации, анализи, решения.

ApplaDesign

Софтуерни решения, програмиране.

NOSTOP.BG

Истината няма лица. Новините, каквито са.

Inozona

Анализ на българският футбол.

Anmart Forex

IB брокер на световният лидер във валутната търговия - Forex.com.

Centre-X

Доставчик на ИТ услуги.

ЕВРОФОНД ПРОЕКТ ООД

Предлага широка гама от разнообразни консултантски и посреднически услуги.

ЗА ПОРТМОНЕТО

Portmoneto.com е създадено съвместно от:

МИСИЯ

Нашата цел е да помогнем на хора нуждаещи се от насока, съвет или цялостен финансов план. Надяваме се, ако имате проблем да се свържете с нас. Нашето желание е да ви помогнем!

Ще очакваме също така вашите мнения и препоръки как да направим Portmoneto.com още по-добро.

 

Ако ви харесва Portmoneto.com
гласувайте за него:

КОНТАКТИ

АДРЕС

Универсална консултантска компания ООД

гр. София 1164,
бул. "Христо Смирненски" №4

 

КОНТАКТИ И РЕКЛАМА

за информация:

02 / 471 29 16 | info@portmoneto.com

за връзка с консултант:

02 / 476 21 61 - факс | consultant@portmoneto.com

за технически въпроси:

02 / 931 83 23 | support@portmoneto.com

за маркетинг и реклама:

02 / 931 83 23 | marketing@portmoneto.com


Реклама в Портмонето

Удостоверение № 374854 /20.05.2013 г. - Универсална консултантска компания ООД, ЕИК 201680448 - Администратор на лични данни.
Powered by ApplaDesign